Πήρα προαγωγή! Και τώρα, τι κάνω;

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος

Επιτέλους! Μετά από πολύ προσπάθεια, κόπο και σκληρή δουλειά ήρθε η πολυπόθητη προαγωγή. Σίγουρα είναι μία μεγάλη και ξεχωριστή στιγμή, αλλά δεν αρκεί να μείνουμε μόνο σ’ αυτό. Μετά την προαγωγή ακολουθεί ένας δύσκολος δρόμος γεμάτος ευθύνες και σκληρή δουλειά. Πώς μπορούμε να τον διαχειριστούμε αρχικά;

Ένα ξεχωριστό γεγονός που μπορεί να συμβεί στην επαγγελματική ζωή του καθενός είναι η προαγωγή. Κάποιοι την επιδιώκουν, ενώ σε άλλους δεν έχει περάσει καν από το μυαλό. Θεωρητικά, ο κάθε εργαζόμενος έχει φιλοδοξίες για επαγγελματική εξέλιξη. Αυτές του δίνουν κίνητρο ώστε να δίνει καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό και τον ωθούν στο να βελτιώνεται διαρκώς και να αποδίδει τα μέγιστα. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέπεται και η αγάπη που μπορεί κάποιος να έχει για την εργασία του, η οποία είναι ικανή να τον ωθήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης. Ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει κάποιος, εάν επιδιώκει ή όχι την προαγωγή, εάν έχει φιλοδοξίες ή απλά αγαπά το επάγγελμά του, η πιθανότητα προαγωγής υπάρχει και πρέπει να είναι έτοιμος για τη στιγμή που θα προκύψει. Βέβαια, οι πιθανότητες είναι περισσότερες για αυτόν που την επιδιώκει, ενώ παράλληλα εξαρτάται από τον οργανισμό στον οποίο ανήκει, καθώς και το περιβάλλον αυτού.

Όταν, λοιπόν, κάποιος έρθει αντιμέτωπος με αυτό το ενδεχόμενο, πώς οφείλει να αντιδράσει; Τι πρέπει να κάνει; Αρχικά, θα είμαι απόλυτος και σκληρός στην περίπτωση που κάποιος είναι συνειδητά αρνητικός σε μία προαγωγή. Όταν αυτή έρθει, δεν θα πρέπει να την αποδεχθεί. Έτσι, δεν θα πιεστεί να κάνει κάτι που απεχθάνεται και στο οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει. Παράλληλα, πιθανότατα θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιον συνάδελφό του που την επιθυμεί. Με την επιλογή αυτή θα δείξει αλτρουισμό.

Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος επιδιώκει την προαγωγή και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δεχθεί μία πρόταση για επαγγελματική αναβάθμιση, τότε μιλάμε για γιορτή. Έτσι πρέπει να το δει και να το αντιμετωπίσει και, κυρίως, χωρίς άγχος, που μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική και σωματική καταπόνηση. Τα πρώτα συναισθήματα που θα πρέπει να τον γεμίσουν είναι αυτά της χαράς, της ικανοποίησης και της επιβεβαίωσης. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν έχουν χώρο παρά μόνο τα χαρούμενα, τα οποία οφείλει να μοιραστεί με τους ανθρώπους που αγαπά, εκτιμά και τον έχουν στηρίξει σε όλη του την προσπάθεια.

Δεν πρέπει όμως να παρασυρθεί· έχει μπροστά του νέες και αυξημένες ευθύνες, οπότε η περίοδος ευφορίας πρέπει να κρατήσει λίγο, χωρίς ίχνος αλαζονείας αλλά με ταπεινότητα. Η αλαζονεία θα τον αποπροσανατολίσει από τους νέους του στόχους, θα τον κάνει να χάσει την αυθεντικότητά του και μαζί την εκτίμηση και τον σεβασμό του περιβάλλοντός του. Σε περίπτωση δε που πρέπει να διοικήσει ομάδα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά. Επίσης, την αυθεντικότητά του θα την χάσει και στην περίπτωση που θα επιχειρήσει να προσποιηθεί ότι είναι κάποιος άλλος, κάποιος που πιστεύει ότι θα τον κάνει να ανταποκριθεί στον νέο ρόλο. Πρόκειται για μεγάλο λάθος, καθώς έτσι θα μπερδέψει τους συναδέλφους του, κάνοντάς τους διστακτικούς απέναντί του.

Άλλωστε, έχει προσπαθήσει και έχει προετοιμαστεί για τη νέα θέση. Έτσι τουλάχιστον όφειλε να κάνει. Όταν κάποιος επιδιώκει ρόλους με αυξημένες ευθύνες, οφείλει, στο διάστημα πριν την ανάληψή τους, να παρατηρεί και να αφουγκράζεται τι αυτοί απαιτούν και να προετοιμάζεται κατάλληλα, ώστε να αποκτήσει το μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας. Εξάλλου, και στην περίπτωση μίας προαγωγής, η πρώτη εντύπωση έχει μεγάλη σημασία.

Αντικειμενικά, όμως, δεν μπορεί να είναι έτοιμος 100%. Για τον λόγο αυτόν, πρέπει πάλι να προχωρήσει σε μια εσωτερική αναζήτηση, να βρει τι είναι αυτό που υπολείπεται και να καταστρώσει το αντίστοιχο πλάνο βελτίωσης. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνει μόνος του· μπορεί και οφείλει να ζητήσει υποστήριξη και καθοδήγηση από τον προϊστάμενό του ή τον κατάλληλο άνθρωπο εντός ή εκτός εταιρείας. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο κατά πόσο ο κάθε εργοδότης έχει αναπτύξει το κατάλληλο σύστημα coaching, feedback και αξιολόγησης απόδοσης, που θα βοηθήσει τον υπάλληλο να αντεπεξέλθει με επιτυχία στον νέο, αναβαθμισμένο του ρόλο. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, τότε πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να επενδύσει στον εαυτό του, ζητώντας βοήθεια από έναν ειδικό εκτός του εργοδότη του.

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι μία ευκαιρία προαγωγής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του επαγγελματικού βίου, είτε την επιδιώκουμε είτε όχι. Εφόσον κάποιος την επιθυμεί και αυτή έρθει, οφείλει να αποβάλει όλα τα αρνητικά συναισθήματα, να την δει ως πρόκληση, να οπλιστεί με αποφασιστικότητα και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Μόνο έτσι θα επιτύχει και ταυτόχρονα θα μπορέσει να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν εκείνοι που του έδωσαν την ευκαιρία. Πρέπει, όμως, να θυμάται ότι δεν κατέκτησε το Έβερεστ, παρά μόνο μία κορυφή. Μόλις πατήσει καλά στην κορυφή του, θα είναι έτοιμος να στοχεύσει την επόμενη.

Συντάκτης: Κώστας Σταματόπουλος,

Influence:

Ο χώρος των επιχειρήσεων, στον οποίο συμπληρώνω περίπου 20 έτη παρουσίας σε θέσεις πωλήσεων και οικονομικών τμημάτων, έχει καταφέρει να γίνει και χόμπι…